غذاهای فراسودمند اگر به طور منظم و به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی متنوع مصرف شوند، فواید سلامت بخشی دارند.
در این مقاله، در مورد نقش غذاهای فراسودمند در تغذیه حیوانات خانگی به ویژه سگ و گربه بحث خواهیم کرد.
غذاهای فراسودمند، فیزیولوژی دستگاه گوارش را اصلاح میکنند، باعث تغییر در پارامترهای بیوشیمیایی میشوند، عملکرد مغز را بهبود میبخشند و ممکن است خطر ابتلا به آسیب شناسیهای خاص را کاهش یا به حداقل برسانند.
این شواهد به طور عمده از مطالعات بالینی ناشی میشود، در حالی که تنها شواهد محدودی از مطالعات روی سگها و گربهها در دسترس است.
بنابراین، مصرف غذای فراسودمند باید بیشتر در تغذیه حیوانات خانگی بررسی شود تا گزارش شود چگونه میتوان از رژیم غذایی برای پیشگیری و درمان بیماری استفاده کرد.
غذاهای فراسودمند علاوه بر تامین مواد مغذی ضروری مانند ویتامینها، مواد معدنی، آب، پروتئینها، کربوهیدراتها و چربیها برای سلامتی حیوان و درمان بیماریها هم مفید هستند.
نقش غذاهای کاربردی در سگها و گربهها به منظور درک بهتر متابولیسم آنها بررسی شده است. بنابراین وضعیت تغذیه و سلامت حیوانات همواره بهینه میشود.
رایجترین حیوانات خانگی در جوامع مدرن، سگ و گربه هستند. سگها و گربهها تفاوتهای چشمگیری در روند مربوط به هضم دارند گربهها گوشتخوار هستند و سگها مانند انسان همه چیزخوار هستند.
سگها دارای برخی صفات گوشتخوار با گربهها هستند زیرا هر دو فاقد آمیلاز بزاقی هستند و قادر به سنتز ویتامین نیستند.
3ژن MGAM، AMY2B، SGLT1 فقط در سگها در طی اهلی سازی تکامل یافتهاند و در هضم نشاسته و جذب گلوکز نقش دارند. ویژگی دیگر سیستم گوارشی سگها این است که آنها میتوانند چندین ماده مغذی ضروری مانند نیاسین، تورین و آرژنین را سنتز کنند. تا آنجا که به گربهها مربوط میشود، آنها میتوانند کاتابولیز شوند و از اسیدهای
آمینه به عنوان منبع انرژی استفاده کنند. گربهها رژیم غذایی متشکل از 52 ٪ پروتئین، 36 ٪ چربی و 12 ٪ کربوهیدرات دارند. بنابراین ما باید تغذیه حیوانات خانگی را با توجه به سگ و گربه جداگانه بررسی کنیم.
غذاهای فراسودمند که از مزایای سلامتی بخش آنها بسیار استقبال میشود، شامل میوهها و سبزیجات، گیاهان دارویی، غلات کامل، مکملهای غذایی از جمله پیکنوژنول، کلاژن، اسیدهیالورونیک با وزن مولکولی پایین، سولفات کندرویتینن،
سولفات گلوکوزآمین ، نوشیدنیها، کوآنزیمQ10 و پروبیوتیکها است.
اکثر این غذاهای کاربردی میتوانند سیری را بهبود بخشند و غلظتهای گلوکز و انسولین بعد از غذا را کاهش دهند، در
نتیجه بیماریهای مرتبط با دیابت کاهش مییابد. اینولین و اولیگوفروکتوز، دو ماده غذایی کاربردیاند که میتوانند میکرو فلور روده را در سگها، گربهها و انسان اصلاح کنند.
فیبرهای غذایی که معمولا در غذاهای حیوانات خانگی یافت میشوند، میتوانند با تقویت رشد باکتریهای مفید، میکروفلور روده را اصلاح کنند. کاهش تخلیه معده، غلظت کلسترول خون، رقت در چگالی کالری رژیم غذایی، افزایش سیری، میزان جذب گلوکز و دفع مدفوع نیز میتواند به فیبرهای رژیم غذایی نسبت داده شود.
غلات کامل که منابع اصلی آنها گندم، ذرت، جو دوسر، و چاودار است، غنی از فیبرهای غذایی، مواد معدنی کمیاب، ویتامینBو E و ترکیبات فعال زیستی هستند.
توکوترینولها، لیگنانها و پلی فنولها، مانند کولین، متیونین، بتائین، اینوزیتول و مواد مغذی به عنوان ترکیباتی که درجذب مواد مغذی مانند اسید فیتیک، تانن و ساپونینهای دارای اثرات آنتیاکسیدانی و ضد سرطان تداخل دارند، تعریف میشوند.
از غلات به طور عمده (90٪)، در تغذیه حیوانات استفاده میشود و ترکیبات غذایی آن از 21 تا 27 درصد فیبر غذایی، 12 تا 16درصد پروتئین خام و 18 تا22 درصد چربی خام تشکیل شده است.
ذرت یکی دیگر از منابع با ارزش فیبر است زیرا هیچ اثر مخربی بر طعم پذیری و قابلیت هضم مواد مغذی ندارد و همچنین باعث کاهش پاسخ گلیسمی در سگهای بالغ میشود.
فیبر ذرت حاوی ترکیبات فنلی با اثرات آنتیاکسیدانی، ضد جهش زا و کاهش دهنده کلسترول است که میتواند بروز سرطان روده بزرگ را در انسان کاهش دهد، اما این اثرات در سگ و گربه بررسی نشده است.
سبوس برنج منبع بسیار خوبی از آمینو اسیدهای ضروری است زیرا سرشار از اسیدهای آمینه حاوی گوگرد، عناصر ریز مغذی مانند منیزیم، منگنز و ویتامینهای گروه B، مولکولهای فعال مانند توکوفرولها، توکوترینولها، پلی فنولها مانند اسید فرولیک و اسید α- لیپوئیک است.
فیتواسترولها، γ -اوریزانول و کاروتنوئیدها مانند کاروتن، لیکوپن، لوتئین و گزانتین همگی دارای خواص آنتیاکسیدانی، ضد التهابی و پیشگیری از بیماریهای مزمن مانند بیماریهای قلبی عروقی، دیابت نوع 2 و چاقی هستند.
در طی حرارت غذای حیوانات خانگی، واکنش میلارد فراهمی زیستی اسیدهای آمینه ضروری مانند لیزین را کاهش میدهد. غذای حیوانات خانگی میتواند لیزین کمتری را تأمین کند. بنابراین نیاز به افزودن مکمل غذایی برای رفع چنین کمبودی است.
درک مزایای تغذیهای غذاهای فراسودمند که در حال حاضر در دسترس است برای حفظ سلامت سگ و گربه از اهمیت
اساسی برخوردار است. به همین دلیل، نرم افزارهایی به صورت آنلاین در دسترس هستند تا به مصرف کننده اجازه دهند
غذای مناسب حیوان خانگی را بر اساس مواد و رژیم غذایی مورد نظر انتخاب کند.
هدف از این پژوهش بحث در مورد در دسترس بودن و استفاده از غذاهای فراسودمند در غذای سگها و گربهها است.
چندین مطالعه در مورد نقش غذاهای فراسودمند در تغذیه سگ گزارش شده است. به عنوان مثال، در بیگلهای نر بالغ، رژیم غنی شده با الیگوفروکتوز باعث کاهش غلظت آمونیاک مدفوع و باکتری کلستریدیوم پرفرنژینس شد، بنابراین سلامتی سگ بهبود یافت.
از فروکتوالیگوساکاریدها، به تنهایی یا در ترکیب با مانان-الیگوساکارید در سگهایی که از رژیم غذایی مبتنی بر گوشت
تغذیه میکردند، استفاده شد. سگها غلظت ایمونوگلوبولین بیشتری را نشان دادند و در مقایسه با گروه کنترل نشده، غلظت کلی ایندول و فنل مدفوع پایینتر بود.
یک مطالعه 6 ماهه در 12 سگ بزرگسال با رژیم غذایی شامل ذرت،کنجاله ماهی، پروتئینهای فرآوری شده مرغ، چربی
طیور، تفاله چغندر، مخمر، روغن ماهی، مواد معدنی، مخمر خشک، عصاره یوکا، ویتامینها ( A ، D3 و E )، کلرید کولین، کارنیتین، توکوفرولها، انواع اسیدهای آمینه، عصاره زردچوبه، پاپایا و آلوئه ورا انجام شد.
این سگها عدم تعادل اکسیداتیو را به صورت افزایش مشتقات متابولیتهای اکسیژن فعال و کاهش پتانسیل آنتیاکسیدان بیولوژیکی و رتینول نشان دادند. در طی 6ماه، کاهش هیدروپراکسیدها و پلاکتها و همچنین افزایش در رتینول مشاهده شد، که نشان دهنده تعادل اکسیداتیو است.
این شواهد نشان میدهد که یک رژیم غذایی مناسب برای دستیابی به تعادل اکسیداتیو در سگها حیاتی است و عدم تعادل اکسیداتیو ممکن است پس از مصرف یک وعده غذایی با شاخص گلیسمی بال رخ دهد.
اثرات یک رژیم غذایی خاص (پروتئین ماهی هیدرولیز شده، پروتئین سیب زمینی هیدرولیز شده، مخمر خشک، ویتامین E، اسید اسکوربیک، ویتامین B12، نیاسین،
پانتوتنات کلسیم،ریبوفلاوین، پیریدوکسین هیدروکلراید، تیامین، مونونیترات، اسید فولیک، کلرید کولین، DL – متیونین، L – کارنیتین، عصاره یوکا، بتاکاروتن، در تولید مثل 14 سگ نابارور در 4 گروه سنی (1تا2سال، 3تا4سال، 5تا7سال و 8تا10سال، طی یک دوره 4 ماهه)، مورد بررسی قرار گرفت.
از زمان شروع رژیم غذایی غنی شده با آنتیاکسیدانها، تأثیر مثبت بر باروری و فعالیت تیروئید، بهبود مداوم فعالیت متابولیکی(تیروکسین آزاد و تستوسترون طی 45 روز) مشاهده شد.
افزایش قابل توجهی در تحرک و نشاط در سگهای بین 2 تا 7 سال مشاهده شد. این نتایج حاکی از آن است که میتوان از رژیم غذایی غنی شده با آنتیاکسیدانها برای دستیابی به عملکرد باروری بهتر استفاده کرد.
بنابراین دانشمندان مواد غذایی و متخصصان مراقبتهای بهداشتی باید با توصیف دقیق پیشرفتهای علمی جدید یا
دستاوردهای تغذیهای، جهت بهبود آموزش مصرف کنندگان همکاری کنند.
موفقیت نهایی غذاهای فراسودمند برای حیوانات خانگی منوط به ارائه اجزای زیست فعال به روشی قابل پیش بینی، ایمن و عملکردی برای کاهش موثر خطر بیماری و حمایت از بدن حیوان خانگی است. تحقیقات اساسی و کاربردی آینده در زمینه تغذیه باید بیشتر نقش و مکانیسم غذاهای فراسودمند را در سگها و گربهها بررسی کند.